Sportowcy są z nami!

Zawodnicy lokalnych klubów sportowych aktywnie wspierają kampanię „STOP HEJTOWI! Nie oczerniaj Górnika”.

Jednymi z pierwszych ambasadorów akcji przeciwko dyskryminacji pracowników kopalń i mieszkańców Śląska byli zawodnicy klubów: JKH GKS Jastrzębie, GKS 1962 Jastrzębie, KS Jastrzębski Węgiel, a także Pniówek-74.

Wielu z nich ma górnicze korzenie. Ojcowie, dziadkowie oraz inni członkowie rodzin pracowali, bądź nadal związani są z górnictwem. Dlatego z ogromnym zrozumieniem postanowili wesprzeć osoby, na które spadła fala hejtu w dobie pandemii. Aktywnie włączyli się do akcji zamieszczając na swoich mediach społecznościach wypowiedzi oraz zdjęcia wraz z hasłem przewodnim kampanii „STOP HEJTOWI! Nie oczerniaj górnika”.

Zawodnicy GKS Jastrzębie solidaryzując się z bracią górniczą podczas rozgrzewek przed meczami wystąpili w koszulkach z mottem kampanii: „STOP HEJTOWI! Nie oczerniaj górnika”.

Bardzo aktywnie w kampanię włączył się także Górnik Zabrze – drużyna z Ekstraklasy mająca górnicze korzenie.