Zimowisko dla podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych

Fundusze Fundacji JSW pozwoliły Fundacji Rodzin Górniczych na organizację zimowego wypoczynku dla osieroconych dzieci zmarłych górników.

Szesnastu podopiecznych Fundacji Rodzin Górniczych wzięło udział w zimowisku, które zostało zorganizowane w Krynicy-Zdroju. Oferta została przygotowana dla osieroconych dzieci zmarłych pracowników zakładów górniczych w wieku od 8 do 16 lat. Zimowisko w mieście zwanym perłą polskich uzdrowisk, zostało dofinansowane ze środków Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

- Po trudach pierwszego semestru w roku szkolnym chcemy stworzyć naszym stypendystom warunki do rówieśniczej integracji i udanego wypoczynku podczas zajęć rekreacyjno-ruchowych na świeżym powietrzu - relacjonuje w mediach społecznościowych Fundacja Rodzin Górniczych.

Fundacja Rodzin Górniczych systematycznie organizuje wyjazdy zimowe i letnie dla dzieci i młodzieży, do ośrodków w naszym kraju – w górach i nad morzem. Celem wakacji i zimowisk jest rozwijanie uzdolnień i zainteresowań podopiecznych fundacji.

D.Borczyk