Zimowa wycieczka pełna przygód

Ferie z Fundacją JSW dla dzieci z Jastrzębia-Zdroju zapewniają uczestnikom dni pełne atrakcji.

Zarząd Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej udzielił finansowego wsparcia na realizację zimowego wypoczynku dla dzieci z Jastrzębia-Zdroju. Z oferty przygotowanej przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Jastrzębiu-Zdroju korzystają dzieci urodzone w latach 2010-2015.

Beneficjenci zimowego projektu mieli okazję odwiedzić Planetarium Śląskie, czyli śląski park nauki, który prezentuje zagadnienia związane z trzema dziedzinami nauki: sejsmologią, meteorologią i astronomią. Dzieci z Jastrzębia-Zdroju podziwiały interaktywne ekspozycje, miały możliwość poczuć się jak prezenter pogody oraz wziąć udział w warsztatach przygotowanych przez pracowników naukowego obiektu.

- U nas można przeżyć trzęsienie ziemi, stanąć tuż przy prawdziwej błyskawicy, czy odbyć symulowany lot w kosmos. Nowoczesny system projekcyjny pozwala nam wyświetlić na sferycznym ekranie około 100 milionów gwiazd i zabrać widzów w najdalsze zakątki Wszechświata - informuje Planetarium Śląskie.

Ferie z Fundacją JSW, bo tak nazywa się zimowa oferta MOSiR, zostały podzielone na pięć wycieczek. Wyjazdy zaplanowano do Teatru Lalek Banialuka w Bielsku Białej, Kopalni Soli w Bochni, Planetarium w Chorzowie oraz Kopalni Guido w Zabrzu. Podczas każdej podróży, dzieci będą mieć zapewniony obiad, transport, ubezpieczenie oraz profesjonalną opiekę opiekunów. Uczestnicy ferii z Fundacją JSW poczują prawdziwy, zimowy klimat podczas kuligu konnego w Istebnej połączonego z ogniskiem na wolnym powietrzu.

D.Borczyk

Nowoczesny gabinet SI w Jastrzębiu-Zdroju

Fundacja JSW udzieliła finansowego wsparcia na stworzenie nowego gabinetu integracji sensorycznej w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Jastrzębiu-Zdroju. Dzięki temu wsparciu, placówka ma teraz możliwość świadczenia nowych usług, skierowanych do dzieci, u których…

Wsparcie dla młodych piłkarzy

Fundacja JSW, będąc zaangażowanym partnerem społeczności lokalnej, przekazała środki finansowe na rzecz Ludowego Klubu Sportowego Zryw Bąków. Fundacja JSW współfinansowała zakup strojów meczowych, a także dresów sportowych dla najmłodszych piłkarzy tego klubu.

Nowa…

Komfortowe warunki w ZSP w Godowie

Zarząd Fundacji JSW przywiązując dużą wagę do wspierania placówek oświatowych, postanowił udzielić wsparcia Zespołowi Szkolno-Przedszkolnemu w Godowie na zakup klimatyzatorów.

Wsparcie dla SP nr 3 im JP II w Wodzisławiu Śląskim

Dzięki Fundacji JSW uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im Jana Pawła II w Wodzisławiu Śląskim podczas lekcji wychowania fizycznego mogą korzystać z nowego sprzętu sportowego.

Inne spojrzenie na umiejętności piłkarskie

Od niedawna Concordia Knurów rozpoczęła proces doskonalenia umiejętności zawodników poprzez analizę meczów piłki nożnej oraz treningów. Dzięki finansowemu wsparciu udzielonemu przez Fundację JSW, do klubu sportowego trafił sprzęt, który pozwala trenerom oraz zawodnikom…

Wsparcie dla OSP Woszyce

Dzięki wsparciu Fundacji JSW, Ochotnicza Straż Pożarna w Woszycach zyskała niezbędny sprzęt ratowniczy, zwiększając skuteczność strażaków w codziennych działaniach oraz umożliwiając im skuteczną interwencję w sytuacjach ratowania życia i zdrowia mieszkańców regionu