Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" wystąpił w Jankowicach

Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny wystąpił podczas koncertu kolęd i pastorałek w Parafii pw. Bożego Ciała w Jankowicach.

W minioną sobotę, 14 stycznia w parafii pw. Bożego Ciała w Jankowicach odbył się koncert kolęd i pastorałek. Przed zgromadzoną publicznością wystąpili soliści, chór i orkiestra, czyli Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny. Wydarzenie dofinansowane ze środków Fundacji JSW odbyło się w ramach celebrowania 350-lecia kościoła pw. Bożego Ciała w Jankowicach.

Podczas koncertu można było usłyszeć polskie kolędy i pastorałki w opracowaniu Stanisława Hadyny - polskiego kompozytora, dyrygenta, muzykologa i pisarza, będącego również założycielem i wieloletnim kierownikiem artystycznym Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.

Ponad stuosobowy skład artystyczny obejmuje chór, balet i orkiestrę. Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” podczas swojej 60-letniej działalności artystycznej odwiedził 45 państw na pięciu kontynentach, dając ponad 10 tys. koncertów dla 27 milionów widzów.

Fot. Zespół Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny
D.Borczyk