Zajęcia korekcyjne dla uczniów szkół podstawowych w Mszanie, Gogołowej oraz Połomi

Dzięki darowiźnie Fundacji JSW uczniowie szkół podstawowych w Mszanie, Gogołowej oraz Połomi uczęszczają na zajęcia korekcyjne mające na celu poprawę ich stanu zdrowia oraz kondycji fizycznej i psychicznej.

Zdalne nauczenie, izolacja domowa oraz brak możliwości uczestnictwa w treningach sportowych - to tylko kilka czynników, które wpłynęły na pogorszenie stanu zdrowia dzieci i młodzieży w okresie pandemii koronawirusa. W trosce o poprawną postawę oraz kondycję fizyczną uczniów, dyrektorzy trzech placówek oświatowych zwrócili się do Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej z prośbą o udzielenie dofinansowania na organizację zajęć gimnastyki korekcyjnej.

- Celem zadania jest poprawa stanu kondycji fizycznej oraz korekta wad postawy u 204 uczniów, a pośrednio poprawa ich kondycji psychicznej i stworzenie okazji do nawiązywania relacji równieśniczych, osłabionych czasem pandemii - mówi dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Połomi, mgr Urszula Wrońska.

Zarząd Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej pozytywnie zaopiniował wnioski szkół, udzielając darowizny na rzecz realizacji projektów. Gimnastyka korekcyjna rozpoczęła się w minionym miesiącu i ma potrwać do końca roku szkolnego. Zajęcia mają również psychologiczny wymiar - będą mieć wpływ na budowanie wśród uczniów pozytywnego obrazu samego siebie i poczucia własnej wartości, co wpłynie na życie całej społeczności szkolnej. Warto zwrócić uwagę, że sprzęt zakupiony na potrzeby trwania przedmiotowego przedsięwzięcia będzie służył uczniom nie tylko w trakcie trwania projektu, ale i również po jego zakończeniu.

- Niniejszy projekt jest odpowiedzią na problemy dużej grupy dzieci i młodzieży, u których w ostatnim czasie pojawiły się lub utrwaliły wady postawy - ocenia dyrektor Szkoły Podstawowej w Gogołowej, mgr Anna Holona.

Zajęcia korekcyjne realizowane są w Szkole Podstawowej im. św. Kazimierza w Mszanie, Szkole Podstawowej w Gogołowej oraz w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Połomi.

Fot. Szkoła Podstawowa im. św. Kazimierza w Mszanie. Zdjęcie poglądowe.
Dominik Borczyk

Specjalistyczny sprzęt ratownictwa technicznego trafił do strażaków OSP Jankowice

Fundacja Jastrzębskiej Spółki Węglowej konsekwentnie udziela wsparcia finansowego jednostkom ochotniczej i państwowej straży pożarnej w regionie. Tym razem pieniądze na zakup specjalistycznego urządzenia ratowniczego trafiły do OSP w Jankowicach.

Siatkarze Akademii Talentów Jastrzębskiego Węgla najlepsi w Polsce!

Siatkarze Akademii Talentów Jastrzębskiego Węgla skutecznie rozwijają się dzięki finansowemu wsparciu Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Specjalistyczny sprzęt dla strażaków-ochotników z Czerwionki-Leszczyn

Druhowie Ochotniczej Straży Pożarnej w Czerwionce-Leszczynach zaopatrzyli się w specjalistyczne urządzenie ratownicze. Jest to pokłosie współpracy z Fundacją Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Nowy plac zabaw dla przedszkolaków z Pawłowic

Dzisiaj oficjalnie otwarto nowoczesny plac zabaw, który będzie służyć przedszkolakom Publicznego Przedszkola w Modrzewiowym Ogrodzie w Pawłowicach. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane dzięki znacznemu dofinansowaniu Fundacji JSW.

Nowoczesne pracownie w ZSP w Ornontowicach. Uczniowie są zadowoleni!

Środki Jastrzębskiej Spółki Węglowej ponownie wpłynęły na poprawę warunków edukacyjnych uczniów w naszym regionie. Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach dzięki wsparciu Fundacji JSW, zmodernizował salę elektryczną oraz salkę fitness.

Fundacja JSW wspiera patriotyzm. Miasto Jastrzębie-Zdrój zorganizowało Narodowe Święto Niepodległości

Fundacja JSW przekazała darowiznę na organizację patriotycznego wydarzenia w Jastrzębiu-Zdroju z okazji 104. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.