Wspieramy strażaków z OSP Knurów

Zakup specjalistycznego sprzętu ochrony osobistej, który ma istotne znaczenie dla poprawy bezpieczeństwa strażaków wsparła finansowo Fundacja JSW. Jest to kolejne wsparcie, jakie Fundacja Jastrzębskiej Spółki Węglowej udzieliła strażakom z naszego regionu.

Od czasów szkolnych dużo mówi się o bezpieczeństwie. Jest to szczególnie ważne w przypadku udzielania pierwszej pomocy osobom poszkodowanym. Stara zasada "dobry ratownik, to żywy ratownik" jest aktualna do dziś. W myśl tej zasady zarząd Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej postanowił udzielić wsparcia druhom z Ochotniczej Straży Pożarnej w Knurowie.

Jesteśmy beneficjentami wsparcia finansowego fundacji wielkiej spółki pańśtwowej, jaką jest Jastrzębska Spółka Węglowa. Sprzęt jaki nasza jednostka OSP Knurów zakupiła dzięki wsparciu fundacji, wspomoże służbę naszych druhen i druhów, jak i również poprawi bezpieczeńśtwo mieszkańców naszego miasta oraz okolicznych gmin - wyjaśnia naczelnik OSP Knurów, Marek Steiman.

Jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej w Knurowie dzięki finansowemu wsparciu Fundacji JSW, mogła zakupić specjalistyczny sprzęt ochrony osobistej w postaci dziesięciu nowoczesnych hełmów strażackich. Do dyspozycji ochotników przekazano również - spełniającą najnowsze wytyczne - torbę medyczną, która będzie służyć strażakom-ochotnikom podczas działań związanych z udzielaniem kwalifikowanej pierwszej pomocy osobom poszkodowanym w wypadkach drogowych oraz innych zdarzeniach.

Dominik Borczyk