Wspieramy niepełnosprawnych w Knurowie

Za nami Knurowskie Dni Integracji. Wydarzenie podobnie, jak w latach ubiegłych, zostało współfinansowane ze środków Fundacji JSW.

W niedzielę zakończyło się pięciodniowe święto osób niepełnosprawnych, które od czternastu lat integruje ich z mieszkańcami miasta w ramach Knurowskich Dni Integracji. Wydarzenie zostało objęte honorowym patronatem prezydenta Adama Ramsa, który w pierwszy dzień obchodów KDI tradycyjnie wręczył niepełnosprawnym osobom symboliczny klucz do bram miasta.

XIV Knurowie Dni Integracji rozpoczęto od Integracyjnej Olimpiady Sportowej, która odbyła się w hali sportowej Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 w Knurowie. Następnie w murach Domu Kultury w Knurowie-Szczygłowicach nastąpiło uroczyste otwarcie tegorocznego wydarzenia.

Czwartkowe obchody KDI były poświęcone gościom honorowym, którzy spotkali się z knurowską młodzieżą w Kinie Scena Kultura w Knurowie. Jedną z takich osób był Mariusz Kędzierski, który następnie zaprezentował swoje obrazy podczas wernisażu w Klubie Kultury Lokalnej Sztukateria w Knurowie.

Piątek okazał się bardzo ciekawym dniem w harmonogramie KDI, ponieważ chwilę po pełnym wrażeń pikniku sportowym, miał miejsce mecz piłkarski, podczas którego naprzeciwko siebie stanęli rodzice osób z niepełnosprawnością i organizatorzy wydarzenia, z którymi ramię w ramię zagrał wiceprezydent miasta Piotr Surówka.

W przedostatni dzień tegorocznej, integracyjnej imprezy, na terenie Centrum Handlowego Merkury odbył się  Integracyjny Festyn Rodzinny, który został poprzedzony IV Zlotem Niepełnosprawnych Rowerzystów.

W ostatni dzień uczestniczy oraz mieszkańcy wzięli udział w uroczystej mszy świętej dziękczynnej w intencji uczestników i organizatorów XIV Knurowskich Dni Integracji, które odbyły  się pod hasłem: "Bądźmy razem". Ostatnim wydarzeniem w harmonogramie KDI był charytatywny maraton pływacki "Pływamy dla Franka".

XIV Knurowskie Dni Integracji cieszyły się dużym zainteresowaniem zwykłych mieszkańców miasta, którzy swoją obecnością okazali wsparcie osobom niepełnosprawnym.

Fot. KDI, CK w Knurowie

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.