Wsparcie dla szpitali i placówek medycznych w zwalczaniu medycznych skutków pandemii COVID-19

Jak wszyscy wiemy ten trudny rok jest ogromnym wyzwaniem  dla polskiej służby zdrowia, która stanęła do walki z zagrażającą nam pandemią wirusa COVID-19. W obliczu groźby pandemii postanowiliśmy wesprzeć szpitale i placówki medyczne w działaniach na rzecz zwalczania medycznych skutków pandemii COVID-19.

W związku z tym, zgodną decyzją Rady Fundacji JSW oraz Fundatora – Zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej SA, zdecydowano się przeznaczyć 2 mln złotych na zakup sprzętu oraz środków higieny i ochrony osobistej dla szpitali i placówek medycznych w regionie.

Fundacja JSW postanowiła także wesprzeć prowadzoną przez Caritas Polska akcję #WdzięczniMedykom. Przekazaliśmy na ten cel niemal 1 milion złotych. Środki w całości zostały przeznaczone na zakup 30 respiratorów, które trafiły do 12 szpitali i placówek medycznych w: Jastrzębiu-Zdroju, Raciborzu, Knurowie, Mikołowie, Pszczynie, Żorach, Wodzisławiu Śląskim, Tychach, Orzeszu, Cieszynie, Rybniku i Będzinie. Sprzęt renomowanej brytyjskiej firmy był sukcesywnie przekazywany poszczególnym placówkom w okresie od maja do lipca 2020 r.

Naszym kolejnym działaniem była akcja oddawania osocza przez osoby, które przechorowały COVID-19. Ten cenny płyn zawiera przeciwciała, które są stosowane w leczeniu osób zarażonych koronawirusem. Jak można się domyślać – górnicy nas nie zawiedli. Zebrane w ten sposób krew i osocze nie tylko bezpośrednio pomogą osobom, które ich potrzebują, ale zostaną też wykorzystane do celów naukowych. Lubelska firma biotechnologiczna Biomed opracowuje właśnie pierwszy polski lek na COVID-19. Ze 150 litrów krwi, które zebrano do produkcji leku, ponad 100 litrów pochodzi od górników z Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Szpitale, które otrzymały pomoc:

• Szpital Rejonowy w Raciborzu
  • Szpital Wojewódzki w Tychach
  • Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju
  • Szpital Miejski w Wodzisławiu Śląskim
  • Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 5 – Centrum Urazowe w Sosnowcu
  • Zagłębiowskie Centrum Onkologii Szpitala Specjalistycznego w Dąbrowie Górniczej
  • Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej w Cieszynie
  • Szpital Miejski w Zabrzu
  • Centrum Przedsiębiorczości CP sp. z o.o. z siedzibą w Woli – Szpital Powiatowy w Pszczynie
  • Górnośląskie Centrum Zdrowia Dziecka im. św. Jana Pawła II – Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny nr 6 Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.