Wigilia dla osób samotnych i niepełnosprawnych w Mszanie

Zarząd Fundacji JSW udzielił dofinansowania na organizację wigilii dla samotnych oraz niepełnosprawnych mieszkańców Mszany.

Wiele osób Święta Bożego Narodzenia spędzi w samotności lub z dala od swoich bliskich. Dyrekcja Ośrodka Pomocy Społecznej w Mszanie postanowiła wyjść naprzeciw świątecznej samotności i zorganizowała spotkanie opłatkowe dla osób samotnych i niepełnosprawnych.

- Ośrodek Pomocy Społecznej w Mszanie przy dofinansowaniu Fundacji JSW zorganizował spotkanie opłatkowe dla osób samotnych i z niepełnosprawnością - relacjonuje wójt gminy, Mirosław Szymanek.

Samorządowa jednostka zrobiła wszystko, aby osamotnieni i niepełnosprawni mieszkańcy mieli radosne i rodzinne święta.

- Podczas wigilii panowała miła, rodzinna atmosfera. Podziwiano również występy dzieci, a św. Mikołaj rozdał prezenty - dodaje Mirosław Szymanek.

Spotkanie opłatkowe z ukraińskimi uchodźcami w Mszanie

Przypomnijmy, że Fundacja JSW udzieliła również finansowego wsparcia na organizację spotkania opłatkowego z ukraińskimi uchodźcami, którzy ponownie mogli przekonać się o polskiej gościnności i serdeczności. Fundusze przekazane przez Fundację JSW pozwoliły na zakup prezentów dla ukraińskich dzieci.

Obywatele Ukrainy przebywający od kilku miesięcy na terenie gminy Mszana wzięli udział w wyjątkowym i pełnym życzliwości spotkaniu z wójtem Mirosławem Szymankiem. Wigilia była kolejną okazją do rozmów z ukraińskimi rodzinami i ich polskimi gospodarzami. Na miejscu byli również obecni wolontariusze, którzy od początku konsekwentnie włączyli się w pomoc na rzecz potrzebujących osób uciekających z Ukrainy przed wojną.

- Wójt życzył im przede wszystkim pokoju, zadowolenia z warunków, w jakich obecnie żyją i w miarę możliwości powrotu do swojego, wolnego i bezpiecznego już domu. Dziękował Ukrainie za wolę walki i obronę przed rosyjską agresją nie tylko tego kraju, ale całej Europy - relacjonuje Urząd Gminy w Mszanie.

W wigilijnym spotkaniu opłatkowym wziął również udział wiceprezes zarządu Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej, Piotr Zniszczoł, który podziękował polskim gospodarzom za otwartość i udzielenie schronienia osobom uciekającym przed wojną, a uchodźcom życzył dużo spokoju i siły na najbliższe święta i zbliżający się nowy rok.

- Dzięki wsparciu Fundacji JSW oraz naszemu mieszkańcowi Krystianowi Wolnemu, a także środkom pozyskanym z Fundacji JSW przez Ośrodek Pomocy Społecznej, Mikołaj mógł obdarować dzieci prezentami świątecznymi - dodaje Urząd Gminy w Mszanie.

D.Borczyk

PSIA SŁUŻBA – TO WYZWANIE I ZASZCZYT

MA TRZY MIESIĄCE I JUŻ ROZPOCZĘŁA INTENSYWNY TRENING PRZYGOTOWUJĄCY DO SŁUŻBY W ELITARNEJ SPECJALISTYCZNEJ GRUPIE POSZUKIWAWCZO-RATOWNICZEJ PSP JASTRZĘBIE–ZDRÓJ. WABI SIĘ AMPER I JEST SUCZKĄ, OWCZARKIEM BELGIJSKIM. JEJ TRENEREM I OPIEKUNEM JEST STRAŻAK OCHOTNIK, KAMIL…

SZTUCZNA INTELIGENCJA POMAGA KSZTAŁCIĆ PRZYSZŁYCH GÓRNIKÓW

ZNAJOMOŚĆ TECHNICZNEGO JĘZYKA OBCEGO TO JEDNA Z PODSTAWOWYCH KOMPETENCJI ZAWODOWYCH PRZYSZŁYCH GÓRNIKÓW. UCZNIOWIE Z PAWŁOWIC, LINGWISTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI ROZWIJAJĄ TERAZ W NOWOCZESNEJ PRACOWNI JĘZYKOWEJ, KTÓRĄ WSPIERA SZTUCZNA INTELIGENCJA.

ZIMOWY ZAWRÓT GŁOWY Z FUNDACJĄ JSW

PONAD TRZY TYSIĄCE NAJMŁODSZYCH MIESZKAŃCÓW NASZEGO REGIONU NIE MOGŁO NARZEKAĆ NA BRAK ATRAKCJI PODCZAS TEGOROCZNYCH FERII ZIMOWYCH. I CHOĆ NIE ZAWSZE DOPISYWAŁA POGODA, TO MANKAMENTY AURY REKOMPENSOWAŁY NIESPODZIANKI PRZYGOTOWANE MIĘDZY INNYMI DZIĘKI WSPARCIU FUNDACJI…

Nowoczesny gabinet SI w Jastrzębiu-Zdroju

Fundacja JSW udzieliła finansowego wsparcia na stworzenie nowego gabinetu integracji sensorycznej w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Jastrzębiu-Zdroju. Dzięki temu wsparciu, placówka ma teraz możliwość świadczenia nowych usług, skierowanych do dzieci, u których…

Wsparcie dla młodych piłkarzy

Fundacja JSW, będąc zaangażowanym partnerem społeczności lokalnej, przekazała środki finansowe na rzecz Ludowego Klubu Sportowego Zryw Bąków. Fundacja JSW współfinansowała zakup strojów meczowych, a także dresów sportowych dla najmłodszych piłkarzy tego klubu.

Nowa…

Komfortowe warunki w ZSP w Godowie

Zarząd Fundacji JSW przywiązując dużą wagę do wspierania placówek oświatowych, postanowił udzielić wsparcia Zespołowi Szkolno-Przedszkolnemu w Godowie na zakup klimatyzatorów.