Wakacyjna kopalnia atrakcji

W tegoroczne wakacje Gminna Biblioteka Publiczna w Ornontowicach przekształciła się w miejsce niezwykłych przygód i edukacji dla dzieci i młodzieży z gminy. To wszystko stało się możliwe dzięki Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej, która wsparła inicjatywę, umożliwiając organizację wycieczek oraz kreatywnych warsztatów.

Jednym z głównych punktów programu były fascynujące wycieczki do miejsc związanych z górnictwem. Dzieci miały okazję poznać tajemnice Kopalni Guido w Zabrzu, gdzie mogły przyjrzeć się pracy górników i dowiedzieć się, jak wygląda życie pod ziemią. Kolejnym niezwykłym miejscem było odwiedzenie Zabytkowej Kopalni Ignacy w Rybniku, gdzie historie przeszłości splatają się z nowoczesnością.

Muzeum Hutnictwa w Chorzowie otworzyło przed młodymi uczestnikami kolejne wrota do historii przemysłu. Wszystko to pozwoliło dzieciom zrozumieć dziedzictwo regionu i wagę górnictwa oraz hutnictwa dla rozwoju Śląska.

Kreatywne Warsztaty

Nie tylko wycieczki dostarczyły dzieciom niezapomnianych wrażeń. Kreatywne warsztaty, takie jak "Fedrujemy z Ciocią Asią" stanowiły doskonałe uzupełnienie programu. Podczas tych zajęć dzieci miały okazję dowiedzieć się o procesach górniczych i znaczeniu węgla dla regionu, jednocześnie rozwijając swoją wyobraźnię artystyczną.

"Ryzyk Fizyk i zmysły w ciemności" to pokaz naukowy, który w fascynujący sposób przedstawiał prawa fizyki, a to wszystko odbywało się w specjalnym Naukobusie we współpracy z Uniwersytetem Rozwoju.

Ponadto Chemical World zapewniło dzieciom nie tylko rozrywkę, ale także edukację na temat znaczenia chemii i węgla w naszym codziennym życiu. Warsztaty "Węgiel - Pierwiastek Życia" pokazały, że nauka może być fascynująca i dostępna dla każdego.

Konkurs "Pocztówka ze Śląska: Kopalnie, Huty, Familoki!"

Jednym z inspirujących elementów projektu był konkurs "Pocztówka ze Śląska". Dzieci miały okazję wyrazić swoją twórczość, tworząc pocztówki ukazujące piękno krajobrazu śląskiego związane z przemysłem. To nie tylko doskonała okazja do rozwijania zdolności plastycznych, ale także do wyrażania swojej miłości i dumy z regionu, w którym żyją.

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.