W Pawłowicach otwarto wodny plac zabaw!

Autor: Dominik Borczyk |

W Gminie Pawłowice oddano do użytku nowoczesny, wodny plac zabaw, który od dziś będzie służył dzieciom podczas letnich upałów.

Nowoczesny, wodny obiekt jest świetnym uzupełnieniem otaczającej przestrzeni przygotowanej z myślą o najmłodszych mieszkańcach gminy. W sąsiedztwie obiektu znajduje się miasteczko ruchu drogowego, plac zabaw dla dzieci oraz siłownia na wolnym powietrzu, która cieszy się sporą popularnością.

Wodny plac zabaw w Pawłowicach został zbudowany z myślą o każdym detalu, tak aby obiekt spełniał najwyższe standardy jakości. Na jego wyposażeniu znajdziemy takie atrakcje, jak wodne armatki, fontanny i spryskiwacze. Ponadto obiekt został wzbogacony o przebieralnie, w których rodzice będą mogli przebrać swoje mokre i zmęczone po zabawie dzieci. Inwestorzy pomyśleli również o brodzikach wyposażonych w prysznice, które zainstalowano przed wejściem do wodnego placu zabaw.

Pod powierzchnią wodnego placu zabaw zainstalowano stację uzdatniania wody oraz strefę technologiczną. W ramach inwestycji postawiono elementy małej architektury takie, jak ławki, kosze na śmieci, oświetlenie i stojaki na rowery. Obiekt wyposażono w monitoring, a także ogrodzono murkiem, na którym można usiąść i obserwować zabawę dzieci.

Fundacja JSW przeznaczyła na ten cel darowiznę w wysokości 150 tysięcy złotych.

ERROR: Content Element with uid "1208" and type "gridgallery_gallery" has no rendering definition!

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.