Spotkanie z Panem Poetą

Autor: Dominik Borczyk |

Gminna Biblioteka Publiczna w Pawłowicach zrealizowała kolejne spotkanie w ramach cyklu spotkań literackich.

19 kwietnia w Gminnej Bibliotece Publicznej w Pawłowicach oraz Pielgrzymowicach przedszkolaki ugościły Pana Poetę, czyli autora zabawnych rymowanych historii, które uczą morałem, a bawią treścią.

- Spotkanie miało charakter zabawy literackiej, podczas której wiele się działo: balony, kolorowe okulary, falujące morze, barwne piórka i ponadprzeciętne zaangażowanie autora sprawiło, że najmłodszym uśmiechy nie schodziły z ust. Bardzo dziękujemy panu Michałowi za wesołą, świetną zabawę - czytamy na stronie Gminnej Biblioteki Publicznej w Pawłowicach.

Warto zaznaczyć, że twórczość Pana Poety została wyróżniona m.in na złotej liście Fundacji ABC XXI „Cała Polska Czyta Dzieciom” w 2021 roku.

Spotkanie odbyło się w ramach projektu pt. "Podróże po literaturze", realizowanego przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Pawłowicach, dofinansowanego ze środków Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

ERROR: Content Element with uid "1200" and type "gridgallery_gallery" has no rendering definition!

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.