Specjalistyczny sprzęt ratownictwa technicznego trafił do strażaków OSP Jankowice

Fundacja Jastrzębskiej Spółki Węglowej konsekwentnie udziela wsparcia finansowego jednostkom ochotniczej i państwowej straży pożarnej w regionie. Tym razem pieniądze na zakup specjalistycznego urządzenia ratowniczego trafiły do OSP w Jankowicach.

Wyposażenie Ochotniczej Straży Pożarnej w Jankowicach zostało wzbogacone o nowoczesny sprzęt ratownictwa technicznego. Specjalistyczne urządzenie zakupione dzięki dofinansowaniu Fundacji JSW, zwiększy bezpieczeństwo strażaków i poprawi szybkość wykonywanych działań ratowniczych.

Tym razem dzięki dofinansowaniu Fundacji JSW oraz środkom własnym udało nam się zakupić urządzenie hydrauliczne nożyco-rozpieracz (kombi) WEBER SPS370 MK2. Powyższe urządzenie zastąpi wysłużony sprzęt ratownictwa technicznego firmy Enerpac z 1994 roku na samochodzie Renault Midlum GBA 2.5/16 - informuje OSP Jankowice.

Warto zaznaczyć, że w trzecim kwartale bieżącego roku, jednostka OSP Jankowice zakupiła specjalistyczny agregat hydrauliczny firmy Weber V50 ECO. Wsparcie w realizacji tego przedsięwzięcia udzieliła Fundacja Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Dzięki dotacji Fundacji JSW, Gminie Świerklany i środkom własnym, powitaliśmy w jednostce nowy sprzęt jakim jest Agregat hydrauliczny firmy Weber V50 ECO! Jest to mały i poręczny agregat, który dzięki funkcji ECO pracuje cicho i ekologicznie, a obroty są regulowane automatycznie - informowali w październiku, strażacy z OSP Jankowice.

Dominik Borczyk
Fot. OSP Jankowice