Rodzinne spotkanie pod chmurką

Autor: D. Borczyk |

24 sierpnia, na terenie "Młynówki", odbędzie się kolejne Rodzinne Spotkanie pod Chmurką, które zyskało wsparcie finansowe od Fundacji JSW.

Rodzinne Spotkanie pod Chmurką jest inicjatywą, którą organizuje Gminny Ośrodek Kultury w Pilchowicach. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, to wydarzenie niesie za sobą niezwykłe atrakcje, które z pewnością przyciągną uczestników w różnym wieku.

Jednym z głównych punktów programu jest spektakl lalkowy przygotowany przez Teatr Lalek Marka Żyły, który odbędzie się o 17:15. To wyjątkowa okazja dla widzów, by przenieść się w świat magii i fantazji, oferując wspaniałe doświadczenie artystyczne.

Po zakończeniu przedstawienia, uczestnicy będą mieli szansę uczestniczyć w serii atrakcji, takich jak:  piana party, mini disco, malowanie twarzy, brokatowe tatuaże oraz balony, które z pewnością dostarczą rozrywki zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Dopełnieniem tych aktywności będą serwowane popcorn i lody, dodając smakowych doznań do całego wydarzenia.

Warto zaznaczyć, że Rodzinne Spotkanie pod Chmurką jest organizowane w ramach projektu o nazwie "Letnie Wibracje". Dzięki temu wsparciu, organizatorzy mogą dostarczyć niezapomnianych wrażeń i atrakcji, które poprawiają jakość spędzanych wakacji oraz zbliżają lokalną społeczność.

Ostateczny cel wydarzenia jest wyjątkowo istotny - integracja lokalnej społeczności poprzez kulturalne i rekreacyjne aktywności. Fundacja JSW, poprzez swój wkład finansowy, odgrywa kluczową rolę w tym procesie, wspierając rozwój kultury oraz tworząc platformę dla wspólnych przeżyć mieszkańców.

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.