Pomoc w koncertowym stylu

Fundacja JSW już od dwóch lat spełnia marzenia uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu-Zdroju. Dzięki jej wsparciu, najmłodsi muzycy mogą rozwijać talenty muzyczne korzystając z nowych, profesjonalnych instrumentów muzycznych, dostosowanych do ich wieku i wzrostu.

Nowy instrument to marzenie niejednego ucznia. Niestety, jego zakup wiąże się z poważnymi wydatkami sięgającymi od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych, a to sumy często przekraczające możliwości finansowe szkoły i rodziców. Dzięki wsparciu Fundacji JSW mogliśmy odpowiednio doposażyć szkołę w brakujące instrumenty muzyczne lub wymienić te, których stan techniczny daleki był od ideału. Z inwentaryzacji instrumentarium szkolnego wynikało, że wiek niektórych instrumentów dochodził już do 30 lat – powiedziała Gabriela Jaworska, dyrektor Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. im. prof. Józefa Świdra w Jastrzębiu-Zdroju.

Po raz pierwszy Fundacja JSW wsparła szkołę w 2020 roku. Wtedy placówka otrzymała na zakup instrumentów prawie 44 tys. zł. Po raz kolejny wsparcie zostało przyznane w ubiegłym roku i była to suma przekraczająca 45 tys. zł.

– Z otrzymanych środków kupiliśmy szereg potrzebnych naszym uczniom instrumentów: dętych drewnianych czyli flet, klarnet, obój i saksofon oraz instrumentów dętych blaszanych, a więc trąbki i waltornie. Dokupiliśmy też wibrafon, akordeon i pianino elektryczne – wylicza dyrektorka szkoły – Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, organ prowadzący naszej szkoły, doceniło fakt, że udało nam się pozyskać tak szczodrego dobroczyńcę jakim jest Fundacja JSW, i bez problemów pozyskaliśmy z Warszawy pieniądze na środki własne, które musi dołożyć wnioskodawca – podkreśliła Gabriela Jaworska.

Dzieci rozpoczynają naukę w Państwowej Szkole Muzycznej przeważnie w wieku 7 lat. Prawidłowo prowadzona edukacja muzyczna wymaga instrumentów przystosowanych do ich wieku i predyspozycji fizycznych. Po kilku latach uczniowie „wyrastają” z małych instrumentów, a te naturalnej wielkości są dla nich jeszcze za duże. By zapewnić właściwe warunki do rozwoju artystycznego, potrzebne są instrumenty przejściowe.

– W przypadku niektórych instrumentów, jak np. skrzypiec, uczniowie muszą mieć do dyspozycji instrumenty nawet w czterech różnych rozmiarach, przy czym w przypadku tych przejściowych, uczeń używa ich zaledwie przez kilka lub kilkanaście miesięcy. Na wydatki z zakupami tylu instrumentów, wiele rodzin naszych uczniów nie może sobie pozwolić. Gdyby nie instrumenty wypożyczane przez szkołę, wielu naszych wychowanków miałoby poważne problemy z kontynuowaniem nauki. Dlatego pomoc Fundacji JSW jest tak wielkim wsparciem dla naszych uczniów i ich rodzin – powiedziała dyrektorka szkoły muzycznej.

Zdjęcia z koncertu kolęd.

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.