Oczyszczacze powietrza dla przedszkoli i żłobków – uroczyste przekazanie

W związku z nadchodzącym sezonem grzewczym biuro Fundacji JSW otrzymywało dużą liczbę wniosków o ufundowanie oczyszczaczy powietrza dla placówek przedszkolnych - wychodząc naprzeciw oczekiwaniom, decyzją Zarządu Fundacji JSW postanowiliśmy zainicjować akcję „Czyste Powietrze dla Przedszkoli”, w ramach której zakupiliśmy 100 oczyszczaczy powietrza dla publicznych placówek przedszkolnych i żłobków z terenów wsparcia Fundacji JSW. Przeznaczyliśmy na to prawie 50 tysięcy złotych!

Dnia 1 października 2020 r. o godzinie 9.30 na Hali Widowiskowo-Sportowej w Jastrzębiu-Zdroju odbyło się uroczyste przekazanie oczyszczaczy powietrza ufundowanych przez Fundację JSW na ręce dyrektorów przedszkoli i żłobków z terenów wsparcia Fundacji JSW.

W czasie spotkania głos zabrał prezes fundacji - Artur Dyczko. Mówił o tym, jak ważne dla Fundacji są dzieci, ich rozwój i zdrowie. Nie jest to przecież pierwsza nasza inwestycja w najmłodsze pokolenia - wsłuchując się w potrzeby szkół i przedszkoli ufundowaliśmy już m.in. pracownie językowe, informatyczne, nowoczesny sprzęt do nauki oraz place zabaw dla przedszkoli. Dla Fundacji jest to inwestycja w przyszłość.

W spotkaniu wzięła udział grupa wesołych przedszkolaków z Przedszkola nr 20 z Jastrzębia-Zdroju, dzieci stworzyły piękne prace plastyczne o tematyce ekologicznej, jednak największym zainteresowaniem maluchów cieszyły się bańki mydlane ze specjalnej maszyny.

Dyrektorzy przedszkoli zgodnie potwierdzili, że w naszym regionie zapotrzebowanie na oczyszczacze powietrza jest realną potrzebą placówek przedszkolnych. To nie tylko kwestia dbania o zdrowie dzieci, ale również o budowanie ich świadomości w zakresie dbania o środowisko od wczesnych lat. - Na Jastrzębską Spółkę Weglową zawsze można liczyć, mogę ją porównać do dobrego anioła, który spełnia nasze marzenia - powiedziała Ewa Radomska-Mura, dyrektor przedszkola nr 26 w Jastrzębiu-Zdroju.

Ale to jeszcze nie koniec akcji!

W czasie spotkania ogłoszony został również konkurs, w ramach, którego do wygrania będą kolejne oczyszczacze – nawet do 5 urządzeń dla jednej placówki. Aby wziąć udział, należy nadesłać do biura Fundacji JSW film, lub zdjęcia pokazujące jak oczyszczacz sprawuje się w przedszkolu. Czekamy na Wasze prace do 13 listopada 2020r.

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.