Nowy plac zabaw dla przedszkolaków z Pawłowic

Dzisiaj oficjalnie otwarto nowoczesny plac zabaw, który będzie służyć przedszkolakom Publicznego Przedszkola w Modrzewiowym Ogrodzie w Pawłowicach. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane dzięki znacznemu dofinansowaniu Fundacji JSW.

W poniedziałek (21 listopada) w Publicznym Przedszkolu w Modrzewiowym Ogrodzie w Pawłowicach odbyła się kameralna uroczystość otwarcia nowego placu zabaw. Nowoczesne i bezpieczne miejsce do zabawy dzieci, to niezbędny element przedszkola, wspomagający rozwój i wychowanie dzieci. Obiekt będzie kształtować nawyki aktywnego spędzania wolnego czasu, poprzez zabawy z wykorzystaniem nowego, atrakcyjniejszego sprzętu, który ma wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego dzieci poprzez rozwijanie kreatywności oraz stymulację motoryki dzieci.

- Przemili goście, serce moje, aż bije z radości, bo mam powitać zebranych tu gości. Więc witam wszystkim mile i serdecznie, a kłaniam się pięknie - niziutko i grzecznie. Dzieci w przedszkolu święto dziś mają, bo szanowni goście dziś plac zabaw nam otwierają - mówili przed zgromadzoną publicznością przedszkolaki.

Modernizacja placu zabaw została zrealizowana w ramach projektu Kreatywny przedszkolach na placu zabaw w Publicznym Przedszkolu w Modrzewiowym Ogrodzie, dzięki znacznemu, finansowemu wsparciu udzielonym przez Fundację Jastrzębskiej Spółki Węglowej. W uroczystości otwarcia placu zabaw wzięli udział przedstawiciele władz i jednostek samorządowych, rodzice, przedszkolaki oraz delegacja Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Dominik Borczyk

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.