Nowoczesna pracownia językowa będzie służyć uczniom Publicznej Szkoły Podstawowej Sióstr Salezjanek w Jastrzębiu-Zdroju

W Zespole Szkół Sióstr Salezjanek w Jastrzębiu-Zdroju oficjalne oddano do użytku nowoczesną, interaktywną pracownię języków obcych. Inwestycja nie byłaby możliwa bez dofinansowania ze środków Fundacji JSW.

Kolejnym efektem współpracy między Fundacją JSW, a placówkami oświatowymi działającymi na obszarze działalności Grupy Kapitałowej JSW, jest modernizacja pracowni językowej w Publicznej Szkole Podstawowej Sióstr Salezjanek im. Maryi Wspomożycielki w Jastrzębiu-Zdroju. Profesjonalna pracownia spełnia najwyższe standardy i zapewnia właściwe warunki do nauki języka angielskiego i włoskiego.

- Dotychczas nauka języków obcych odbywała się w zwykłych salach lekcyjnych, ze standardowym wyposażeniem - wyjaśniają nauczyciele z Publicznej Szkoły Podstawowej Sióstr Salezjanek w Jastrzębiu-Zdroju.

Przedsiewzięcie realizowane jest w ramach projektu pn: języki obce bez barierCelem projektu jest likwidacja barier językowych wśród uczniów i ich rodziców. Unowocześniona sala językowa ułatwi naukę uczniom posiadającym orzeczenie o potrzebie nauczania specjalnego, bowiem wiele uczniów ma problemy z przetwarzaniem słuchowym. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych metod audio oraz możliwości indywidualizacji ustawień głośności dźwięku, nowa pracownia językowa daje możliwość wzmocnienia przetwarzania słuchowego oraz spersonalizowania ścieżki dźwiękowej do możliwości edukacyjnych każdego ucznia.

W ramach realizowanego projektu, szkoła planuje również organizację kursu nauki - podstawowego - języka angielskiego dla rodziców uczniów, który poprawi ich umiejętności językowe.

Dofinansowanie Fundacji JSW pozwoliło m.in na zakup 25 słuchawek z mikrofonem pojemnościowym, ergonomicznych krzeseł i stolików biurowych oraz interaktywnego monitora LED 75" o rozdzielczości 4K, dzięki któremu nauka będzie jeszcze bardziej skuteczna.

- W takiej pracowni, nauka języka angielskiego i języka włoskiego, to sama przyjemność. Dziękujemy Fundacji JSW za piękne i profesjonalne warunki do nauki języków obcych -mówią jednym głosem nauczyciele z Publicznej Szkoły Podstawowej Sióstr Salezjanek w Jastrzębiu-Zdroju.

Z nowoczesnej pracowni językowej będzie korzystać 207 uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej Sióstr Salezjanek im. Maryi Wspomożycielki w Jastrzębiu-Zdroju.

Dominik Borczyk

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.

Zimowy zawrót głowy z Fundacją JSW

Ponad trzy tysiące najmłodszych mieszkańców naszego regionu nie mogło narzekać na brak atrakcji podczas tegorocznych ferii zimowych. I choć nie zawsze dopisywała pogoda, to mankamenty aury rekompensowały niespodzianki przygotowane między innymi dzięki wsparciu Fundacji…

Nowoczesny gabinet SI w Jastrzębiu-Zdroju

Fundacja JSW udzieliła finansowego wsparcia na stworzenie nowego gabinetu integracji sensorycznej w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Jastrzębiu-Zdroju. Dzięki temu wsparciu, placówka ma teraz możliwość świadczenia nowych usług, skierowanych do dzieci, u których…