Nowa trasa Mobilnej Ambasady Laudato Si’

Mobilna Ambasada Laudato Si’ to pierwsza inicjatywa powzięta przez Fundację JSW. Ten proekologiczny projekt został zorganizowany przy współpracy Fundacji JSW z Caritas Polska oraz Jastrzębską Spółką Węglową.

W ramach akcji w trasę po regionie ruszył elektryczny bus, odwiedzając gminy, w których swoją działalność prowadzą zakłady Grupy Kapitałowej Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Wizyty naszej Mobilnej Ambasady mają na celu promocję proekologicznego nauczania Kościoła wg. encykliki Papieża Franciszka - Laudato Si’ dotykającej zagadnień dbania o wodę, powietrze, zapobieganiu powstawania odpadów – świadome wybory konsumenckie, a także filozofię no waste food czyli niemarnowania żywności.

Dotychczas udało nam się odwiedzić 34 miejsca. Szacujemy, że w naszej akcji wzięło udział około 10 000 osób, które mogły zgłębić wiedzę na temat dbania o środowisko naturalne.

10 września w Sosnowcu odbyło się spotkanie inauguracyjne kolejnej trasy Mobilnej Ambasady Laudato Si’, która przez najbliższe miesiące (wrzesień, październik, listopad ) podróżować będzie po północnej części terenów wsparcia Fundacji JSW, gdzie odwiedzi 14 parafii Archidiecezji Sosnowieckiej.

Nierzadko uczestnikami spotkań będą pracownicy Grupy Kapitałowej JSW – w Dąbrowie Górniczej znajduje się należąca do JSW KOKS S.A. Koksownia Przyjaźń w której produkowany jest koks wielkopiecowy, wykorzystywany do produkcji stali zarówno w polskich, jak i światowych hutach.

Mamy nadzieję, że kolejna trasa Ambasady Laudato Si’ pozwoli nam dotrzeć z naszym proekologicznym przesłaniem do jeszcze większej liczby osób.

„Rozwalić system”

W jastrzębskim „Carbonarium” odbyła się prezentacja filmu dokumentalnego pod tytułem „Rozwalić system”. Przedstawia historię podpisania Porozumienia Jastrzębskiego. 44 lata temu górnicy dawnej kopalni Manifest Lipcowy – dzisiejszej Zofiówki - swoją determinacją zrobili…

Komunikat dotyczący terminu rozpatrywania wniosków nadesłanych na wakacyjno-letni nabór

Zarząd Fundacji JSW informuje, że dokumenty aplikacyjne złożone na nabór wakacyjno-letni tj. do 20 maja 2024 roku będą rozpatrzone do końca lipca 2024 roku.

Rowery dla uczniów klas mistrzostwa sportowego

Fundacja JSW dofinansowała zakup 10 rowerów sportowych do uprawiania kolarstwa uczniów klas mistrzostwa sportowego w Szkole Podstawowej nr 1 im. Janusza Korczaka w Pawłowicach.

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.