Modernizacja placówek oświatowych

Dzięki Fundacji JSW uczniowie mogli wrócić do nowych, zmodernizowanych szkół i pracowni. Fundacja JSW od czterech lat sukcesywnie udziela finansowego wsparcia placówkom oświatowym działającym na obszarze działalności Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Wakacje, to dobry czas na inwestycje i przygotowanie obiektu szkolnego do następnego roku szkolnego. Wiedzą o tym dyrektorzy szkół, którzy przed rozpoczęciem wakacji zwrócili się do Fundacji JSW z prośbą o udzielenie darowizny na modernizację oraz doposażenie zaplecza technicznego.

Modernizacja szkolnych pracowni

Wśród obdarowanych znalazło się, aż dwanaście szkół, które podczas tegorocznych wakacji zmodernizowały dotychczasowe pomieszczenia na nowoczesne pracownie.

Fundusze Fundacji JSW pozwoliły na utworzenie nowoczesnych i interaktywnych pracowni językowych w trzech szkołach podstawowych w Jastrzębiu-Zdroju, w których łącznie będzie mogło uczyć się 72 uczniów. Wspólnym mianownikiem był także zakup interaktywnych monitorów, które poprawią ergonomię i jakość nauki.

Okres wakacji, to czas zmian nie tylko dla szkół w Jastrzębiu-Zdroju. Na finansowe wsparcie Fundacji JSW w utworzeniu nowoczesnych pracowni informatycznych mogła liczyć SP nr 2 w Radlinie oraz SP w Marklowicach Górnych. Placówki otrzymały darowiznę na doposażenie pracowni w ergonomiczne komputery. Łącznie do tych dwóch szkół trafiło 35 nowych komputerów i laptopów. Zespół Szkolno-Przedszkolny w Gorzyczkach natomiast może pochwalić się nową pracownią matematyczną, w której dzięki darowiźnie Fundacji JSW znajduje się 65" interaktywny monitor, tablica, meble, komputer i pomoce dydaktyczne.

W ramach wspierania lokalnych szkół, fundusze popłynęły również do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Stanicy (Gmina Pilchowice) oraz Publicznego Przedszkola nr 15 w Jastrzębiu-Zdroju. W tych obiektach pojawiły się nowe, interaktywne monitory, które będą wykorzystywane przez kadrę nauczycielską do prowadzenia ciekawych i angażujących zajęć z dziećmi i młodzieżą.

Zarząd Fundacji JSW nie zapomniał również o klasach patronackich JSW, w których szkolą się przyszłe kadry Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Jedna z takich klas jest w Zespole Szkół Ogólnokształcących w Pawłowicach, do której trafiły pieniądze na zakup trzech stołów warsztatowych, narzędzi do obróbki metalu oraz mebli do przechowywania narzędzi.

Nowoczesny gabinet SI w Jastrzębiu-Zdroju

Fundacja JSW udzieliła finansowego wsparcia na stworzenie nowego gabinetu integracji sensorycznej w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Jastrzębiu-Zdroju. Dzięki temu wsparciu, placówka ma teraz możliwość świadczenia nowych usług, skierowanych do dzieci, u których…

Wsparcie dla młodych piłkarzy

Fundacja JSW, będąc zaangażowanym partnerem społeczności lokalnej, przekazała środki finansowe na rzecz Ludowego Klubu Sportowego Zryw Bąków. Fundacja JSW współfinansowała zakup strojów meczowych, a także dresów sportowych dla najmłodszych piłkarzy tego klubu.

Nowa…

Komfortowe warunki w ZSP w Godowie

Zarząd Fundacji JSW przywiązując dużą wagę do wspierania placówek oświatowych, postanowił udzielić wsparcia Zespołowi Szkolno-Przedszkolnemu w Godowie na zakup klimatyzatorów.

Wsparcie dla SP nr 3 im JP II w Wodzisławiu Śląskim

Dzięki Fundacji JSW uczniowie Szkoły Podstawowej nr 3 im Jana Pawła II w Wodzisławiu Śląskim podczas lekcji wychowania fizycznego mogą korzystać z nowego sprzętu sportowego.

Inne spojrzenie na umiejętności piłkarskie

Od niedawna Concordia Knurów rozpoczęła proces doskonalenia umiejętności zawodników poprzez analizę meczów piłki nożnej oraz treningów. Dzięki finansowemu wsparciu udzielonemu przez Fundację JSW, do klubu sportowego trafił sprzęt, który pozwala trenerom oraz zawodnikom…

Wsparcie dla OSP Woszyce

Dzięki wsparciu Fundacji JSW, Ochotnicza Straż Pożarna w Woszycach zyskała niezbędny sprzęt ratowniczy, zwiększając skuteczność strażaków w codziennych działaniach oraz umożliwiając im skuteczną interwencję w sytuacjach ratowania życia i zdrowia mieszkańców regionu