Impuls dla serca od Fundacji JSW

Dzięki Fundacji JSW przy Żelaznym Szlaku Rowerowym w Jastrzębiu - Zdroju pojawił się sprzęt ratujący życie. Defibrylatory zamontowano w dwóch wiatach zlokalizowanych przy drodze rowerowej.

Oba urządzenia zostały zakupione przez jastrzębski magistrat dzięki finansowemu wsparciu Fundacji JSW i stanowią najważniejszy element projektu „Impuls dla życia”. W jego ramach przeprowadzona zostanie także akcja szkoleniowo – promocyjna z zakresu pierwszej pomocy i obsługi defibrylatora.

Rozwijając ścieżki rowerowe w mieście, szczególną wagę przykładamy do równoczesnego rozwoju infrastruktury poprawiającej bezpieczeństwo i temu właśnie służy projekt „Impuls dla życia”. Jego realizacja była możliwa dzięki wydatnej pomocy Fundacji JSW. Jastrzębska Spółka Węglowa, a przede wszystkim jej fundacja włącza się w różne działania miasta. Po środki sięgają szkoły, przedszkola, a w tym przypadku służymy wspólnie wszystkim naszym mieszkańcom. Dziękuję za wsparcie – powiedziała Anna Hetman, prezydent miasta Jastrzębie – Zdrój.

Kapsuły z defibrylatorami zostały zamontowane  do wewnętrznej strony, metalowej konstrukcji  dwóch wiat ze stacjami do ładowania i stacjami naprawczymi rowerów, które znajdują się przy Żelaznym Szlaku Rowerowym w Jastrzębiu – Zdroju. Pierwsza zlokalizowana jest  przy przepuście drogowym pod ulicą Ździebły. Druga nieopodal ulicy Komuny Paryskiej. Obie stacje zostały specjalnie oznakowane symbolami AED informującymi o defibrylatorach.

Nie bójmy się w razie konieczności używania defibrylatorów – apelował podczas pierwszego szkolenia Piotr Piotrowicz, ratownik medyczny –  To są całkowicie bezpieczne urządzenia, skutecznie ratujące ludzkie życie. Modele które zostały zainstalowane przy szlaku rowerowym należą do najnowszej generacji, a więc same wydają głosowe polecenia, instruując osobę podejmującą działania ratunkowe o kolejnych czynnościach które musi podjąć by uratować ludzkie życie – dodaje Piotrowicz.