Fundacja JSW wspiera patriotyzm. Miasto Jastrzębie-Zdrój zorganizowało Narodowe Święto Niepodległości

Fundacja JSW przekazała darowiznę na organizację patriotycznego wydarzenia w Jastrzębiu-Zdroju z okazji 104. rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę.

Uroczystość Narodowego Święta Niepodległości w Jastrzębiu-Zdroju rozpoczęła się w Kinie Centrum. Przed zgromadzoną publicznością wystąpił Chór Dziecięcy Opery Śląskiej, który w przepięknym stylu zaprezentował patriotyczne pieśni i odśpiewał hymn narodowy. Następnie uczestnicy wydarzenia w asyście orkiestry górniczej KWK Borynia przemaszerowali z placu WOŚP do ronda Porozumienia Jastrzębskiego, gdzie obyło się uroczyste wciągnięcie flagi RP na maszt. W centrum miasta pojawiła się dwumetrowa kostka, z której jastrzębianie mogli pobrać tysiąć kotylionów w barwach narodowych

- Wydarzenie przyczyniło się do budowania tożsamości lokalnej mieszkańców, jak i promowania postaw patriotycznych i kultywowania narodowych tradycji - mówią organizatorzy uroczystości.

Uroczystość mogła się odbyć dzięki znacznemu wsparciu Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Dominik Borczyk

Specjalistyczny sprzęt ratownictwa technicznego trafił do strażaków OSP Jankowice

Fundacja Jastrzębskiej Spółki Węglowej konsekwentnie udziela wsparcia finansowego jednostkom ochotniczej i państwowej straży pożarnej w regionie. Tym razem pieniądze na zakup specjalistycznego urządzenia ratowniczego trafiły do OSP w Jankowicach.

Siatkarze Akademii Talentów Jastrzębskiego Węgla najlepsi w Polsce!

Siatkarze Akademii Talentów Jastrzębskiego Węgla skutecznie rozwijają się dzięki finansowemu wsparciu Fundacji Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Zajęcia korekcyjne dla uczniów szkół podstawowych w Mszanie, Gogołowej oraz Połomi

Dzięki darowiźnie Fundacji JSW uczniowie szkół podstawowych w Mszanie, Gogołowej oraz Połomi uczęszczają na zajęcia korekcyjne mające na celu poprawę ich stanu zdrowia oraz kondycji fizycznej i psychicznej.

Specjalistyczny sprzęt dla strażaków-ochotników z Czerwionki-Leszczyn

Druhowie Ochotniczej Straży Pożarnej w Czerwionce-Leszczynach zaopatrzyli się w specjalistyczne urządzenie ratownicze. Jest to pokłosie współpracy z Fundacją Jastrzębskiej Spółki Węglowej.

Nowy plac zabaw dla przedszkolaków z Pawłowic

Dzisiaj oficjalnie otwarto nowoczesny plac zabaw, który będzie służyć przedszkolakom Publicznego Przedszkola w Modrzewiowym Ogrodzie w Pawłowicach. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane dzięki znacznemu dofinansowaniu Fundacji JSW.

Nowoczesne pracownie w ZSP w Ornontowicach. Uczniowie są zadowoleni!

Środki Jastrzębskiej Spółki Węglowej ponownie wpłynęły na poprawę warunków edukacyjnych uczniów w naszym regionie. Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach dzięki wsparciu Fundacji JSW, zmodernizował salę elektryczną oraz salkę fitness.