Kultura i tradycja

Wyposażenie profesjonalnych sal wystawienniczych w Galerii Malarstwa JAN w Jankowicach

W czwartek 25 lutego odbył się wernisaż wystawy prac malarskich połączony z otwarciem profesjonalnych sal wystawienniczych w Śląskiej Galerii Malarstwa Jan w Jankowicach. Galeria powstała w 2009 roku z inicjatywy miłośników sztuki i umiejscowiona jest w budynku dawnego gimnazjum i przedszkola na ul. Prostej. Od tego czasu miejsce to dynamicznie się rozwija, powiększając zbiór obrazów. Już od 7 lat prężnie działa tam GRUPA TWÓRCZA ART - JAN skupiająca artystów nieprofesjonalnych z okolicznych miejscowości. Warsztaty z grupą prowadzi artystka z Czech Renata Filipowa. Odbywają się tam wystawy malarskie, wernisaże, wieczorki poetyckie lokalnych twórców. Od 2010 roku w gminie Świerklany organizowany jest także Międzynarodowy Plener Malarski.

Jednak aby działania lokalnych artystów i entuzjastów sztuki mogły wejść na wyższy poziom wymagana była spora inwestycja finansowa. Dlatego zgłoszono się do Fundacji JSW z prośbą o dofinansowanie stworzenia profesjonalnych sal wystawienniczych w galerii. W ramach udzielonej dotacji zakupiono system wystawienniczy i antyramy. Pomieszczenia zostały odmalowane i odświeżone. Zorganizowano również wyczekiwane warsztaty z akwareli ze znanym lokalnie artystą - Miłoszem Nosiadkiem, należącym do Stowarzyszenia Akwarelistów Polskich. Warsztaty składały się z 4 spotkań, na których mieszkańcy gminy mogli poznać tajniki pracy z akwarelami oraz podszkolić swój warsztat. Uwieńczeniem warsztatów był czwartkowy wernisaż prac powstałych podczas warsztatów, jak i obrazów autorstwa prowadzącego. Wernisaż uświetnił swoim występem jankowicki zespół śpiewaczy „Karolinki”.

Zakupy dokonane z dotacji otworzyły drogę dla nowych przedsięwzięć artystycznych w Jankowicach, już teraz planowane jest m.in. otwarcie szkoły malarstwa dla lokalnych artystów amatorów. Cieszymy się, że zakupione sprzęty będą służyć mieszkańcom gminy przez wiele lat, aktywizując artystyczne działania w regionie.

Przygodowa Noc Bibliotek w Jastrzębiu-Zdroju

Przygodowa Noc Bibliotek była twórczym projektem Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jastrzębiu-Zdroju pełnym różnorodnych aktywności adresowanym do mieszkańców miasta - dzieci, młodzieży i dorosłych. To popołudniowo-nocne wydarzenie, które w dość niekonwencjonalny sposób promuje czytelnictwo, kulturę oraz samą bibliotekę jako instytucję nowoczesną i otwartą na mieszkańców miasta z ofertą dla osób w każdym wieku. To niecodziennie spotkanie z literaturą i jej autorami.

Najmłodsi czytelnicy mogli wziąć udział w warsztatach artystycznych, warsztatach podróżniczych, czy występach kuglarza. Młodzież i dorośli mogli zobaczyć artystyczny spektakl słowno-muzyczny "Mały Książe na sześciu kontynentach". Odbyło się także spotkanie z podróżniczką Anną Jaklewicz, Winyl Giełda oraz wymiana książek. To wydarzenie miało na celu zachęcenie mieszkańców Jastrzębia-Zdroju do częstszego obcowania z kulturą i literaturą, a także pobudzenie ich wrażliwości i ekspresji.

Mundury galowe dla Orkiestry KWK Jas-Mos

Orkiestra KWK Jas-Mos liczy sobie tyle lat co kopalnia „Jastrzębie” czyli gra już od 1962 r. W 2007 r. orkiestra zakładowa przekształciła się w Stowarzyszenie.

Zespół miał możliwość występować z takimi gwiazdami jak Ewa Bem, Zbigniew Wodecki, czy Bogusław Mec. W 1980 wystąpili na spotkaniu Lecha Wałęsy z komisją zakładową NSZZ „Solidarność”. Uczestniczyli w pogrzebie kardynała Stefana Wyszyńskiego w 1981 roku. Dwukrotnie - w 1987 i 2002 r. -  występowali także przed papieżem Janem Pawłem II.

Ale godne reprezentowanie i kultywowanie kultury i tradycji górniczych to nie tylko umiejętności muzyczne, ale także nienaganny wygląd - dlatego członkowie orkiestry zgłosili się do Fundacji JSW z wnioskiem o dofinansowanie uszycia 35 kompletów górniczych mundurów galowych z kamizelkami. Jak widać noszą je z dumą!

Wystawa Fotografii "Utrzymać Oddech"

19 grudnia 2020 roku oficjalnie otwarta została wystawa fotografii autorstwa trzech członków Jastrzębskiego Klubu Fotograficznego „Niezależni” - Macieja Kanika, Anety Czarnockiej-Kanik oraz Michała Kaczorka pt. "Utrzymać Oddech". Zdjęcia przedstawiają walkę Jastrzębskiej Spółki Węglowej z niewidzialnym wrogiem - epidemią wirusa Covid-19. Dystans, dezynfekcja, maseczki, badania, wymazy, profilaktyka, rękawiczki, testy, wymazobusy - rzeczywistość pracowników kopalń zupełnie się zmieniła, czas na moment stanął w miejscu, a przecież kopalnie nie mogły się zatrzymać. Natura pracy górników sprawiała, że byli szczególnie narażeni na rozprzestrzenianie się choroby. Ale strach o zdrowie swoje i bliskich nie był ich jedynym zmartwieniem, bo to właśnie oni oraz ich rodziny musieli również zmierzyć się z nieuzasadnioną wrogością społeczeństwa. Była to bezdyskusyjnie sytuacja wyjątkowa.

- "Rolą dokumentalisty jest reagowanie na rzeczywistość, dostrzeganie zmian, wreszcie ich interpretowanie, a to wszystko powinno zmaterializować się w formie konkretnych fotografii. Tak stało się z udziałem Anety, Macieja, Michała i tematu jakiego się podjęli: górniczego życia i pracy w czasie pandemii". - powiedział Arkadiusz Gola, kurator wystawy.

Nie mamy wątpliwości, że czas pandemii koronawirusa SARS-Cov-2 będzie miał ogromny wpływ nie tylko na światową gospodarkę, ale również na nasze codzienne życie w przyszłości, dlatego tego typu reportaż zdjęciowy będzie nieocenionym śladem naszych czasów dla przedstawicieli przyszłych pokoleń.

Cykl wystaw rozpoczął się w cechowni Kopalni KWK "Borynia-Zofiówka" Ruch "Zofiówka", zdjęcia można również obejrzeć na stronie internetowej https://www.oddech.niezalezni.art/

Projektowi towarzyszy również katalog wydrukowany w ilości 700 egzemplarzy. Ta publikacja to namacalny znak czasów, w którym przyszło nam żyć i pracować. Przeczytać w nim można kilka słów od kuratorów wystawy: Arkadiusza Ławrywiańca oraz Arkadiusz Goli, przedstawiono również  sylwetki autorów fotografii. Ale katalog to przede wszystkim 60 poruszających fotografii dokumentujących działania podejmowane przez JSW w walce z pandemią koronawirusa. Katalog dystrybuowany będzie przy okazji prezentacji wystawy w poszczególnych zakładach JSW.

Projekt zrealizowany przez Fundację JSW oraz Stowarzyszenie Jastrzębski Klub Fotograficzny "Niezależni".

Wakacyjne warsztaty w Parku Zdrojowym

Miejski Ośrodek Kultury w Jastrzębiu-Zdroju zaprosił dzieci w wieku 7-14 lat na twórcze działania w plenerze. Miejscem realizacji bezpłatnych warsztatów był Park Zdrojowy.
Poprzez różnorodne techniki warsztatowe uczestnicy mieli możliwość eksperymentowania z nowymi materiałami i narzędziami plastycznymi oraz okazję do rozwijania indywidualnych umiejętności warsztatowych i zręcznościowych. A działo się naprawdę sporo!

Cykl warsztatów artystycznych dla dzieci i młodzieży „Jak to się robi?”

Z myślą o dzieciach korzystających ze świetlic Miejski Ośrodek Kultury w Jastrzębiu-Zdroju stworzył ofertę warsztatów z zakresu edukacji i animacji kulturalnej. Głównym celem tych zajęć było pobudzenie kreatywności i aktywności twórczej najmłodszych mieszkańców miasta.

W ramach projektu dbyły się warsztaty mydlarskie – „Dobre mydełko”, podczas których dzieci miały niepowtarzalną okazję twórczo spędzić czas, projektując i tworząc własnoręcznie pachnące mydełka. Uczestnicy mogli eksperymentować z formą, kolorem, fakturą i aromatami wybierając kształt, kolor, zapach mydełka oraz dodając do niego różne elementy dekoracyjne. Dzieci poznały także tajniki czerpania papieru podczas warsztatów „W średniowiecznym młynie papierniczym”. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał własnoręcznie wyczerpany papier, odbitą pieczęć lakową, oraz kartkę papieru barwioną techniką japońską. Wiosenne warsztaty ceramiczne, miały na celu rozwinięcie u dzieci zmysł dotyku i orientacji przestrzennej, kształcąc wrażliwość na barwy, formy, jak i poczucie estetyki. Uczestnicy mieli okazję ćwiczyć zdolności manualne oraz poznać cały proces tworzenia z gliny w różnych technikach ceramicznych. Z kolei podczas warsztatów wyrobu świec żelowych „Kolorowe świeczki” uczestnicy przygotowali swoje własne świece żelowe, ozdabiając je kolorowym piaskiem i kamyczkami oraz dodatkami, tworząc w przeźroczystym naczyniu, niepowtarzalną kompozycję.

Odnowienie krzyża w Parafii WNMP w Studzionce

Krzyż przy wejściu na cmentarz w parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Studzionce nie jest wprawdzie indywidualnie wpisany do rejestru zabytków, lecz znajduje się w ewidencji zabytków, a co za tym idzie podlega ochronie konserwatorskiej. Dzięki dofinansowaniu Fundacji JSW  zarówno krzyż wykonany z piaskowaca, jak i tablicę marmurową oraz figurę Chrystusa z cynku profesjonalnie odnowił konserwator dzieł sztuki. Fundacja przeznaczyła na ten cel 34700 zł. Cały projekt pochłonął 42700 zł.

Izba Łod Starki w Chudowie

"Izba Łod Starki" to ekspozycja muzeum regionalnego w Chudowie, która na stałe wpisała się w lokalną przestrzeń - pielęgnując i promując lokalne dziedzictwo i kulturę. Dzięki wsparciu Fundacji JSW ekspozycja została rozbudowana o warstwę multimedialną. W tej chwili po Izbie, która zawiera eksponaty z XIX i XX wieku "oprowadza" odwiedzających kustoszka i twórczyni wystawy - Pani Monika Organiściok. Ale nie oprowadza ich osobiście, a w formie filmów, nagrań audio oraz dedykowanej aplikacji mobilnej. Wyposażenie Izby w multimedialny sprzęt uczyniło muzeum znacznie bardziej atrakcyjnym, szczególnie dla młodych ludzi co pozwoliło na zwiększenie ruchu turystycznego wokół jednej z najciekawczych atrakcji regionalnych w Gminie Gierałtowice.

Bajtle Warzom w Gogołowej

28 września w Zespole Szkół w Gogołowej odbyło się oficjalne otwarcie w pełni wyposażonej kuchni ufundowanej przez Fundację JSW. W ramach projektu „Bajtle Warzom” dzieci uczestniczą w zajęciach kulinarnych, podczas których poznają tradycyjną kuchnię regionalną i zasady zdrowego odżywiania.

Celem projektu jest również wpojenie uczniom samodzielności, dbania o porządek w swoim otoczeniu, oraz planowania. Przy realizacji projektu zaangażowani będą rodzice oraz lokalna społeczność. W planach są spotkania z członkiniami lokalnego Koła Gospodyń Wiejskich oraz wycieczki np. do pobliskiej piekarni czy restauracji. Do tej pory klasa pani Karoliny, która jest pomysłodawczynią projektu, piekła już ciastka, babeczki i pizzę. Oczywiście ta ostatnia była dla dzieciaków największą atrakcją.

Szkoła otrzymała również środki na „Magiczny Dywan” czyli interaktywną pomoc dydaktyczną – projektor wyświetlający na podłodze animacje reagujące na ruch.  „Magiczny Dywan” przeznaczony jest do nauki, ćwiczeń ruchowych, gier i zabaw. Urządzenie pomaga w atrakcyjny sposób zdobywać wiedzę i umiejętności, ale także ćwiczyć pamięć, czas reakcji i spostrzegawczość.   Na ten moment zakupiono oprogramowanie pozwalające na wykorzystanie „Magicznego Dywanu” w klasach 1-3, jednak planowany jest zakup kolejnego, które pozwoli zaangażować również starszych uczniów.

IX Ogólnopolski Przegląd Zespołów Ludowych Złoty Talizman 2019

Celem Ogólnopolskiego Przeglądu Zespołów Ludowych organizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Pawłowicach jest popularyzacja kultury ludowej wśród mieszkańców oraz przybliżenie piękna i różnorodności folkloru z innych regionow Polski. Przy malejącej liczbie wykonawców muzyki ludowej każda próba zainteresowania młodzieży i dorosłych kultywowaniem tradycji oraz wzbudzenia szacunku do pieśni i stroju ludowego jest cenna. Dlatego Fundacja JSW postanowiła wesprzeć tę inicjatye kwotą ponad 7000 złotych.

Zakończenie robót budowlanych przy zabytkowych budynkach Parafii NSPJ w Jastrzębiu-Zdroju

Zakończono roboty budowlane mające na celu osuszenie piwnic zabytkowego kompleksu kościelno-parafialnego Parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa przy ul. 1 Maja w Jastrzębiu-Zdroju. Wykonano izolację przeciwwilgociową, drenaż opaskowy oraz przebudowano kanalizację deszczową. Fundacja JSW wsparła ten projekt 50 tysiącami złotych.

Stan techniczny budynków parafialnych wymagał niezwłocznej interwencji. Szczególnie pomieszczenia Muzeum Parafialnego oraz sale, na których odbywały się zajęcia dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 4 były zalewane przez niesprawną instalację odwodnieniową. Problemem był również brak izolacji ścian zewnętrznych. Prace remontowe były kontynuacją wieloletnich działań renowacyjnych budynku.

Głównym celem projektu było zachowanie w należytym stanie technicznym materialnego dziedzictwa kulturalnego jakim niewątpliwie jest dla mieszkańców Jastrzębia-Zdroju oraz parafian kompleks budynków znajdujących się przy ul. 1 Maja 36-38. Stanowi on integralną część zabytkowego Parku Zdrojowego, który jest częstym celem spacerów mieszkańców miasta, jak również turystów przyjeżdżających tutaj nawet z Czech. Co więcej, według badań przeprowadzonych przez Urząd Miasta wśród mieszkańców Jastrzębia-Zdroju obszar dzielnicy Zdrój oraz Parku Zdrojowego jest postrzegany jako swoisty symbol miasta, który pomaga kształtować tożsamość oraz lokalny patriotyzm.

Budowa organów kościelnych w Parafii Niepokalanego Serca NMP w Jastrzębiu-Zdroju

Historia organów kościelnych w rzymsko-katolickiej parafii pw. Niepokalanego Serca NMP w Jastrzębiu-Zdroju jest dość nietypowa i nie do końca znana. Po II wojnie światowej ówcześni parafianie dołożyli wszelkich starań by w ich nowo powstałym kościele parafialnym znalazły się organy. Budowano je z elementów, które akurat udało się zorganizować. W 1949 roku złożono pierwsze organy najprawdopodobniej w oparciu o części z nieznanego instrumentu - pierwsza teoria głosi, że przywiezionego przez któregoś z parafian z ziem zachodnich. Inne źródla donoszą, że instrument pochodził z warsztatu rybnickiej firmy produkującej organy - tego już najprawdopodobniej nigdy się nie dowiemy. Z kolei w 1988 roku dokonano rozbudowy i dokończono prace przy organach.

Niestety instrument nie mógł już służyć parafii, był w bardzo złym stanie, reagował na zmiany pogody, z uwagi na swoją pierwotną konstrukcję był niekompletny - brakowało kilku dźwięków, głosy były pozamieniane i brzmiały niepoprawnie. Dlatego zwrócono się do nas o wsparcie finansowe przy zakupie i montażu nowych organów, które miały stanowić dla 3 tysięcy parafian inspirację do realizowania przedsięwzięć o charakterze koncertowym, ale także do brania czynnego udziału w parafialnych grupach takich jak chór, Wspólnota Dzieci Maryja czy Oaza młodzieżowa.

W tej chwili parafianie mogą już słuchać czystych tonów nowych organów, które stały się również prawdziwą ozdobą i dumą parafii.

Kapliczka św. Jana Nepomucena z 1796 r. odnowiona!

Ten niezwykły zabytek znajdujący się przy ulicy Powstańców Śl. w Jastrzębiu-Zdroju odzyskał swój dawny blask dzięki staraniom proboszcza parafii Wszystkich Świętych oraz lokalnej społeczności, która dostarczyła historyczne zdjęcia kapliczki ze swoich prywatnych zbiorów. I Fundacja JSW miała w tym swój udział - z czego jesteśmy niezwykle dumni!

Babski Comber Koła Gospodyń Wiejskich w Gminie Mszana

Babski Comber to tradycyjna zabawa tylko dla kobiet organizowana na Śląsku już od średniowiecza. Zwyczajowo Panie spotykały się w karnawale, często w zabawnych przebraniach, by wspólnie tańczyć, śpiewać i po prostu dobrze się bawić. Jesteśmy przekonani, że tego typu barwne zwyczaje lokalne należy wspierać, by nie odeszły w zapomnienie. Dlatego Babski Comber zorganizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Mszana to kolejne działanie, które Fundacja JSW wsparła darowizną.

Cykl teatru dla dzieci - Wesołe Bajeczki i Podusiowy Teatrzyk

Gminny Ośrodek Kultury w Pawłowicach zorganizował cykl wyjątkowych wydarzeń przeznaczonych dla najmłodszych  - spektakle teatralne adresowane dla dzieci i rodziców. Z powodu odległości od profesjonalnych scen teatralnych mieszkańcy gminy nie mają możliwości by często uczestniczyć w tego typu wydarzeniach. Cykl teatralny Wesołe Bajeczki i Podusiowy Teatrzyk zapełnił tę lukę oraz rozszerzył ofertę Gminnego Ośrodka Kultury. Każdy ze spektakli zilustrowany był przepiękną scenografią i zadawał uniwersalne pytania a jednocześnie, w mądry, zabawny i przystępny dla najmłodszych sposób, odpowiadał na nie.

Cykl składał się z 10 wydarzeń adresowanych do dzieci szkolnych i przedszkolnych oraz, co ciekawe, 2 spektakli dla maluchów już od pierwszego roku życia prezentowanych na specjalnie przygotowanej sali - proste kolory i wyraziste kształty wspomagały rozwój, a proste, pojedyncze słowa zachęcały maluchy do mówienia. Rodzice najmłodszych dzieci mieli okazję poznać sposoby usypiania albo nowe pomysły na zabawę. Spektakle były prezentowane przez takie grupy teatralne jak Teatr Żelazny, Teatr Chrząszcz w Trzcinie, czy Teatr Lalek Rabcio. Wielu młodych widzów miało dzięki temu swój pierwszy kontakt z teatrem, co pomogło rozwijać zainteresowanie teatrem w regionie.

Modernizacja pracowni ar­tystycznej Miejskiego Ośrodka Kultury w Jastrzębiu-Zdroju

Modernizacja pracowni ar­tystycznej to przedsięwzięcie, które zakładało rozbudowę, unowocześnienie i dostosowanie pracowni do najmłodszych uczestników zajęć artystycznych.

Głównym celem przedsięwzięcia było polepszenie oraz wzbogacenie oferty pracowni artystycznej MOK na rzecz mieszkańców Ja­strzębia-Zdroju, podtrzymywanie i upowszechnianie, rozwój kultury i sztuki wśród mieszkańców Jastrzębia-Zdroju i okolicznych gmin górniczych.

Dzięki darowiźnie z Fundacji JSW pracownia została zmodernizowana, zakupione zostały nowe meble, narzędzia oraz piec do wypalania ceramiki, dzięki któremu uczestnicy naszej pracowni plastycznej będą mogli wziąć udział w nowych zajęciach ceramicznych.

Podsumowaniem zadania był dzień otwarty w Domu Zdrojowym, podczas którego odbyły się m. in.: warsztaty ceramiczne, rysunku, czy plastyczne.

Spotkania z Teatrem Rodzinnym w Jastrzębiu-Zdroju

Spotkania z Teatrem Rodzinnym czyli całoroczny projekt skierowany do najmłodszych mieszkańców miasta, w otwartej rodzinnej formule, to nieoceniony wkład w edukację kulturalną, w szczególności teatralną.

Projekt przeznaczony był głównie dla najmłodszych widzów, a jego największą zaletą jest budowanie świadomego odbiorcy, wrażliwego na kulturę i sztukę. To również projekt, który pozwolił rodzinom choć na chwilę, w niedzielne przedpołudnie, oderwać się od codziennych obowiązków i spędzić czas rodzinnie i z kulturą. Edukacja, integracja oraz tworzenie przestrzeni do wspólnego uczestnictwa w kulturze bez podziału na grupy wiekowe - taki był cel.

Przedsięwzięcie zakładało realizację 8 spektakli familijnych, w okresie od stycznia do grudnia 2020 roku. Odbyły się m.in. spektakle "O małej syrence w niejednej piosence", "Złota rybka" czy "Przygodny Koziołka Matołka".