Zimowy zawrót głowy z Fundacją JSW

Ponad trzy tysiące najmłodszych mieszkańców naszego regionu nie mogło narzekać na brak atrakcji podczas tegorocznych ferii zimowych. I choć nie zawsze dopisywała pogoda, to mankamenty aury rekompensowały niespodzianki przygotowane między innymi dzięki wsparciu Fundacji JSW.

na udane ferie, których organizacja była możliwa dzięki finansowej pomocy Fundacji JSW. W trakcie tej zimy, wsparła ona 14 projektów przygotowanych głównie przez miejskie i gminne ośrodki kultury i rekreacji oraz klubu sportowe i stowarzyszenia.

– Każdej zimy dla najmłodszych przygotowujemy program wypełniony niespodziankami. Finansowa pomoc Fundacji JSW pozwala nam rozwinąć skrzydła, czyli zorganizować atrakcje, których koszty przekraczają budżet naszej palcówki, albo ich cena byłaby powyżej możliwości finansowych wielu rodzin – podkreśla Mariusz Kowalczyk, dyrektor Centrum Kultury w Knurowie, organizatora akcji „Kulturalne Zimowanie z Fundacją JSW”.

W czasie zimowej laby liczy się nie tylko zabawa, więc warto ją połączyć z nauką. Edukacyjny wymiar miały „Ferie w Carbonarium” przygotowane przez Instytut Dziedzictwa i Dialogu Łaźnia Moszczenica. Sekrety gwiazd dzieci odkrywały w mobilnym planetarium, własnoręcznie piekły ciasteczka i zajmowały się konszowaniem czekolady. Na jeden dzień stały się poszukiwaczami skarbów. Z ekspertami z Jastrzębskiego Stowarzyszenia Eksploracyjnego Szpon, uczyły się pracy z wykrywaczami metali. Dowiedziały się co można znaleźć w ziemi i jak zachować się przy zetknięciu z artefaktami archeologicznymi lub materiałami niebezpiecznymi, czyli na przykład wojennymi niewybuchami. W szkole programowania Mindlcoud, poznały w formie zabawy zasady mądrego i świadomego korzystania z nowych technologii. Nakręciły także własny fi lm animowany, czynnie uczestniczą w każdym etapie jego realizacji.

– Celem naszych feryjnych atrakcji była nie tylko nauka przez zabawę, ale także pobudzanie kreatywności. Wnioskując po frekwencji i zainteresowaniu jakim cieszyły się nasze zajęcia uważam, że byliśmy atrakcyjną alternatywą dla domowych ferii, spędzanych przed ekranem telefonu czy komputera. Zapewne nie udało by się nam to, bez wsparcia Fundacji JSW – podsumował Rafał Jabłoński, dyrektor instytutu.

Ferie to także czas szlifowania formy. Młodzi zawodnicy z Akademii Piłkarskiej LKS Gwiazda Chudów, dzięki wsparciu Fundacji JSW wybrali się na tygodniowy obóz sportowy do Głuchołaz. Mażoretki z zespołu Scarlet z Knurowa wsparcie fundacji wykorzystały na intensywne treningi przed wymagającym sezonem. Poprzeczkę dziewczęta podniosły sobie wysoko, bo są aktualnymi mistrzyniami świata.

– Ferie to dla nas nieustające zajęcia z profesjonalnymi trenerami i choreografami. To seria treningów motorycznych, choreografii, akrobatyki czy ustawień tzw. rysunków. To także szlifowanie technicznej pracy z rekwizytem, czyli np. pałeczką czy pomponem. Na odpoczynek dziewczęta mogą liczyć tylko w weekendy – podkreśliła Marta Jabłońska, trenerka mistrzowskich mażoretek.

JS, zdjęcia: Agnieszka Łyko, Aneta Czarnocka – Kanik, LKS Gwiazda Chudów

MATEMATYKA – fundament w wielu dziedzinach

W dzisiejszym społeczeństwie matematyka odgrywa coraz większą rolę. Stanowi fundament w wielu dziedzinach, takich jak technologia, inżynieria i finanse. Dzięki wsparciu Fundacji JSW, w jednej ze szkół udało się zrealizować nowatorski projekt.

PSIA SŁUŻBA – to wyzwanie i zaszczyt

ma trzy miesiące i już rozpoczęła intensywny trening przygotowujący do służby w elitarnej specjalistycznej grupie poszukiwawczo-ratowniczej PSP Jastrzębie-Zdrój. Wabi się Amper i jest suczką, owczarkiem belgijskim. Jej trenerem i opiekunem jest strażak ochotnik, Kamil…

Sztuczna Inteligencja pomaga kształcić przyszłych górników

Znajomość technicznego języka obcego to jedna z podstawowych kompetencji zawodowych przyszłych górników. Uczniowie z Pawłowic, lingwistyczne umiejętności rozwijają teraz w nowoczesnej pracowni językowej, którą wspiera sztuczna inteligencja.

Nowoczesny gabinet SI w Jastrzębiu-Zdroju

Fundacja JSW udzieliła finansowego wsparcia na stworzenie nowego gabinetu integracji sensorycznej w Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Jastrzębiu-Zdroju. Dzięki temu wsparciu, placówka ma teraz możliwość świadczenia nowych usług, skierowanych do dzieci, u których…

Życzenia Bożonarodzeniowe

Wesołych Świąt oraz wielu sukcesów w Nowym 2024 Roku życzy Zarząd, Rada oraz Pracownicy Fundacji JSW

Wsparcie dla młodych piłkarzy

Fundacja JSW, będąc zaangażowanym partnerem społeczności lokalnej, przekazała środki finansowe na rzecz Ludowego Klubu Sportowego Zryw Bąków. Fundacja JSW współfinansowała zakup strojów meczowych, a także dresów sportowych dla najmłodszych piłkarzy tego klubu.

Nowa…