Straże Pożarne oddają hołd górnikom Porozumienia Jastrzębskiego

Strażacy z całego regionu w Dzień Niepodległości oddali hołd górnikom Porozumienia Jastrzębskiego. Do rocznicowych uroczystości organizowanych przez Fundację JSW, przyłączyli się zarówno  strażacy z Ochotniczych Straży Pożarnych jak i jednostek Państwowej Straży Pożarnej. Wszystko  odbyło się w formie  właściwej dla tej  służby ratowniczej. Około godz. 20 strażacy wyprowadzili przed remizy  wozy bojowe i włączyli sygnały alarmowe zarówno świetlne jak i dźwiękowe. Na naszej stronie transmitowaliśmy na żywo uroczystość jaką  przygotowali strażacy z Komendy Miejskiej PSP w Jastrzębiu- Zdroju. W jej finale jeden ze strażaków, w koszu  ratowniczej drabiny, wzniósł symbolicznie zapalaną pochodnie nad miasto.

- dziękujemy wszystkim górnikom Porozumienia Jastrzębskiego , że możemy służyć w wolnej Polsce.- Powiedział kpt. Adam Szlauer, dowódca zmiany JRG PSP w Jastrzębiu- Zdroju, na zakończenie uroczystości.

Poniżej prezentujemy filmy, na których strażacy oddają hołd górnikom Porozumienia Jastrzębskiego. Materiały filmowe otrzymaliśmy od strażaków.

OSP Szczygłowice

youtu.be/bHtIu9A3ojI