O nas

Jastrzębska Spółka Węglowa S.A. 17 października 2018 r. formalnie powołała Fundację JSW, która ma współpracować z samorządami i wspierać lokalne inicjatywy.

Zarząd JSW zdecydował o stworzeniu organizacji, aby wzmocnić wizerunek Grupy Kapitałowej JSW, jako firmy odpowiedzialnej społecznie i zaangażowanej dobroczynnie.Fundacja będzie miała za zadanie m.in. wspieranie samorządów, zwłaszcza tych,  na terenie których działalność prowadzi Jastrzębska Spółka Węglowa.

Rada Fundacji JSW liczy jedenastu członków, a zarząd składa się z pięciu osób.

Fundatorem i założycielem jest Jastrzębska Spółka Węglowa. – To będzie narzędzie, które w sposób transparentny pomoże nam prowadzić relacje z gminami w zakresie wsparcia finansowego różnych inicjatyw realizowanych przez samorządy. Zależy nam na dobrej współpracy - wyjaśnia Daniel Ozon, prezes zarządu Jastrzębskiej Spółki Węglowej i przewodniczący Rady Fundacji JSW.

Fundacja JSW wspiera inicjatywy w czterech obszarach – kultury i tradycji, wypoczynku i rekreacji, nauki i edukacji oraz zdrowia i bezpieczeństwa.