Fundacja JSW dla jastrzębskiego szpitala - WSS Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju z pierwszą na Śląsku kompletną wieżą laparoskopową do zabiegów urologicznych

W środę 13 maja br. w jastrzębskim szpitalu wojewódzkim odbyło się oficjalne przekazanie kompletnej wieży laparoskopowej do zabiegów urologicznych. Tym samym zwieńczony został następny prospołeczny i prozdrowotny projekt Fundacji JSW, która wsparła zakup tego wysokospecjalistycznego sprzętu medycznego dla Bloku Operacyjnego WSS Nr 2 kwotą 450 000,00 złotych.

W tradycyjnym przecięciu „wstęgi” uczestniczyli: Lekarz Zarządzający Oddziałem Urologii i Onkologii Urologicznej - Agata Witosińska – Walica, Dyrektor lecznicy – Robert Rychel oraz personel Oddziału Urologii i Onkologii Urologicznej. Tuż po części oficjalnej odbyło się szkolenie pracowników, którzy mieli okazję zapoznać się ze specyfiką działania laparoskopu i jego możliwościami. Za pomocą nowej aparatury możliwe będzie przeprowadzanie pełnego spektrum operacji laparoskopowych, co dla pacjentów oznacza mniej inwazyjne operacje, szybszą rekonwalescencję i większe szanse na powrót do zdrowia. Wieża laparoskopowa wyposażona jest w najnowocześniejsze narzędzia, m.in. kamerę 3D z monitorem czy laparoskopowe źródło światła ledowego i jak mówią o niej lekarze – urolodzy jest „mercedesem” wśród tego typu urządzeń.

Odział Urologii i Onkologii Urologicznej WSS Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju jest pierwszym oddziałem urologicznym na Śląsku posiadającym kompletną wieżę laparoskopową firmy Storz, wykorzystującą technologię 3D. Laparoskopia zaś we współczesnej medycynie to technika nowoczesna, niezbędna do leczenia chorób onkologicznych i nieonkologicznych, uznana w wielu chorobach jako złoty standard postępowania.

Warto również dodać, że zakup kompletnej wieży laparoskopowej do zabiegów urologicznych to kolejna już inicjatywa Fundacji JSW wychodząca naprzeciw potrzebie zapobiegania i leczenia schorzeń urologicznych. Fundacja JSW zainicjowała także autorski projekt „Profilaktyka i wczesne wykrywanie raka prostaty - badania dla pracowników JSW SA od 50 roku życia”, realizowany przy współpracy
z Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju.

Troska o zdrowie i komfort leczenia pacjentów to bez wątpienia priorytet, któremu przy tej okazji towarzyszy również radość, że darowizna Fundacji JSW umożliwiła wyposażenie jastrzębskiej placówki w nowoczesną, wysokospecjalistyczną aparaturę, na miarę przodujących ośrodków uro-onkologicznych w Polsce.

Zdjęcia: WSS Nr 2 w Jastrzębiu - Zdroju