Bezpieczne i precyzyjne zabiegi urologiczne - Wieża laparoskopowa dla jastrzębskiego szpitala

Pierwsza na Śląsku wieża laparoskopowa, wykorzystująca technologię 3D, dzięki wsparciu Fundacji JSW, trafiła do Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju.

Według opinii personelu szpitala, sprzęt spełnia wszystkie najnowsze wymagania jeśli chodzi o leczenie metodami laparoskopowymi. Urządzenie trafiło na wyposażenie oddziału urologii i onkologii urologicznej.

Ufundowany przez Fundację JSW laparoskop to „mercedes” wśród tego typu urządzeń - ultranowoczesna wieża laparoskopowa wyposażona w technologię 3D wraz z oprzyrządowaniem – już od kilku dni służy mieszkańcom regionu.

- Z punktu widzenia budżetu fundacji to jest teraz najdroższe urządzenie, które kupiliśmy, natomiast uważam, że są to bardzo dobrze wydane pieniądze dla dobra nas wszystkich, nie tylko mieszkańców Jastrzębia-Zdroju – mówi wiceprezes JSW Artur Dyczko.

Dzięki współpracy z Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym Nr 2 w Jastrzębiu-Zdroju rozpoczęto bezpłatne badania pn. „Profilaktyka i wczesne wykrywanie raka prostaty dla Pracowników JSW SA od 50 roku życia” – badania finansowane przez Fundację JSW. Wznowienie rozpoczętego początkiem 2020 roku bezpłatnego programu badań profilaktycznych nastąpi mamy nadzieję już wkrótce, jak tylko warunki sanitarno-epidemiczne na to pozwolą.

O kompletnej wieży laparoskopowej informowali również:

https://katowice.tvp.pl/48203482/24052020-godz2130  -> od 4:30 nagrania